For å komme ut til Træna, er siste del av reisen en vakker og spektakulær ferje- eller hurtigbåttur på 1,5 til 2,5 timer, avhengig av båtens reiserute. Turen utover går fra trafikknutepunktet Stokkvågen, hvor ferjer, hurtigbåter og busser møtes med forbindelser til hele kollektivnettet for Helgelandskysten. De nærmeste byene er Mo i Rana og Sandnessjøen, men Bodø er heller ikke veldig langt unna.  Reiseplanlegger med rutetider finnes på Reis Nordland sin nettside.

Øysamfunnet Træna er landets eldste fiskevær, så her har trænværingene hatt sine hjem fra langt tilbake i tid. Storhavet har vært hovedarbeidsplassen og grunnlaget for overlevelse gjennom å være både næringsvei og matfat. På samme måte er det storhavet som forklarer hvorfor Træna fortsatt tiltrekker seg fiskere, og nå også en annen sjøbasert næring, nemlig lakseoppdrett. Gaia Salmon er siste tilskudd, med forretningsadresse på Husøya og base for moderne, landbasert oppdrett og tilhørende aktiviteter. På Træna skal Gaia Salmon utvikle verdier på lag med storhavet, kystsamfunnet, havfolket, dyreliv og natur.

Om Træna 

I Træna bor det et entusiastisk «folkeslag» som kaller seg havfolket. Det er like under 500 mennesker, omtrent like mange som det er holmer og skjær. Havfolket holder til på øyene Husøy, Selvær, Sanna og Sandøy. 

 

Fisk har alltid vært viktig på Træna, som faktisk er Norges eldste fiskevær. Oldtidsfunnene er nærmere 9.000 år gamle. Bortsett fra fisk er Træna også kjent som festivaløy. Her arrangeres Trænafestivalen med flere tusen besøkere hver sommer som den største og mest kjente.

Husøy er kommunesenteret hvor de fleste trænværingene bor, og Gaia Salmon har forretningsadresse og moderne smålaksanlegg. Her finnes butikker, skole, barnehage, kafé, kro, overnattings- og spisested, svømmehall, treningsrom, museum og to fiskerianlegg i tillegg til Gaia Salmon sitt anlegg. 

Selvær er nest størst blant øyene og hjem for mange fiskere. Her er havn, fiskemottak og butikk. Et fint og trivelig fiskevær!

Sanna er kjent for de ikoniske fjellene, med Trænstaven som strekker seg 338 meter over havet. En tunnel går på skrå gjennom hele den lille fjellkjeden, opp til en annen topp. Utsikten er magisk! 

Sandøy og Holmen er to mindre øyer, med hvite strender og krystallklart vann, Trænas Hawaii.

Opplev Træna som fastboende eller besøkende

Træna er et helt spesielt og vakkert område, som gjør inntrykk på og setter spor hos folk som kommer på besøk. Her har vi storhavet og skjærgård med alt det har å by på. I områdene rundt øysamfunnet er det meget godt og variert fiske, og du kan utøve et aktivt sjøliv med båt, kajakk eller SUP. Landskapet på øyene er variert og med utallige turmuligheter der du kan velge fra en meny som tilbyr alt fra flate fine turer langs sjøen til guidet topptur opp på ikoniske Trænstaven.

For de som ønsker å etablere seg med jobb på Træna, finnes det muligheter. Det er stadig behov for folk, både i kommunen og hos ulike næringsaktører. I Gaia Salmon er vi også ofte på jakt etter nye kolleger. Ledige stillinger finner du her. Her kan du også registrere deg som søker og få påminnelse om aktuelle jobber.  

På Træna er det et rikt aktivitetstilbud med mange lag og foreninger. Øysamfunnet har blant annet et aktivt idrettslag, egen badstuforening med en av landets absolutt flotteste badstuer, båtforening og fiskerlag. Den årlige Trænafestivalen har gjennom to tiår samlet tusenvis av feststemte mennesker fra hele Norge og noen fra andre land. En spennende mulighet for noen er at det tilbys en ordning for «Kunstneropphold i Nordland» (AiR/Arts in Recidence) i kommunen. Dette bidrar til et mangfoldig og kreativt samfunn med muligheter for spennende kunstopplevelser. 

Ønsker du å følge med på hva vi holder på med på Træna er det flere lenker for det her:

Det skjer i Træna

Tenk Træna

Træna kommune

På disse lenkene er det andre lenker til nettsteder for ulike organisasjoner, aktiviteter og interessefelt. 

På Træna – for Træna

Gaia Salmon er en landbasert oppdretter med forretningsadresse på Galtneset, som ligger på Husøya i Træna kommune. Her har vi vår base for effektiv utbygging av landbaserte matfisk- og smålaksanlegg. Målsettingen på sikt er å bli et komplett laksekonsern, fra rogn til matfisk, der alt som er praktisk mulig å lokalisere på Træna vil bli lagt til Træna. På den måten bygger vi arbeidsplasser og verdier lokalt, forsterket av kunnskap og kapasitet hentet fra andre steder i landet.

15-18 medarbeidere har sin arbeidsplass på smålaksanlegget og vårt prosjektkontor på Galtneset.  Her røkter vi med utgangspunkt i 100 grams smolt fram sunn og sterk smålaks på rundt 700 gram. Dette selges videre til oppdrettere med anlegg i sjø og vokse videre til å bli slakteferdig matfisk på 4-6 kilo.

Parallelt med utvikling og drift av anlegget på Galtneset, planlegger vi vårt neste landbaserte lakseprosjekt i kommunen, på Selværflaget en kort båttur til Rossøyan nordøst for Husøya. Her ønsker vi å bygge et matfiskanlegg på land. Sammen med et tilsvarende smålaksanlegg som det vi har på Husøya, for å forsyne eget matfiskanlegg med kortreist smålaks til matfiskanlegget på samme lokasjon. Prosjekt er allerede utredet i tett samarbeid med fagfolk både innen oppdrett og naturmangfold. Søknad for prosjektet vil bli levert Nordland Fylkeskommune så snart det åpnes for å søke for denne typen anlegg. Om og når dette kan bli noe av er enda uklart. Men vi håper det blir, også til fordel for kystsamfunnet og havfolket på Træna.

Allerede i byggeperioden på Galtneset har vi bidratt med tilflytning til Træna kommune. En familie på fire kom i 2023 flyttende fra Askøy, utenfor Bergen, med to barn i barnehagealder. Paula er biologisk leder på smålaksanlegget, mens Tord er driftsleder. Paula og Tord er blant nøkkelpersonene på laget som også skal jobbe med vårt neste prosjekt. De har fortalt at selv om det var mye nytt da de flyttet til Træna, har de blitt veldig godt mottatt av lokalsamfunnet. De drar spesielt fram gleden av å se hvor lykkelige barna er i barnehagen på Træna.

Vi ønsker at flere familier og enkeltpersoner skal finne veien til Træna og Gaia Salmon, og samtidig få oppleve å bli mottatt på samme gode måte som familien fra Askøy. 

I Gaia Salmon er vi opptatt av å samarbeide med lokale leverandører, i aksen langs Helgelandskysten og ned til Ytre Namdal. Blant de aller mest lokale samarbeidspartnerne, er samboerparet Camilla og Edgar som eier og driver puben og restauranten Havfolkets Hus på Træna. De er også deleiere i Træna Rorbuferier, som de eier 50/50 sammen med Helgeland Adventure. Gjennom Træna Rorbuer har de hatt ansvar for forpleining av opp til 100 prosjektarbeidere i 15 måneder under byggingen på Galtneset. Hos dem har arbeiderne fått deilig frokost, lunsj og middag hver dag. På toppen av det, har det driftige paret også hatt ansvaret for daglig renhold av byggeprosjektets brakkerigg. Dette har vært et stort og krevende oppdrag over en lang periode, som blant annet krevde ombygging av kjøkken. For å løse oppdraget, måtte de doble antall medarbeidere, fra fire til åtte. Den store utbyggingen har selvsagt i tillegg hatt positive ringvirkninger for butikken, puben, kaféer og alt annet på Træna.

For oss i Gaia Salmon er et levende kystsamfunn på Træna svært viktig, som det er for alle andre som er glad i Træna. Vi er mange som har felles interesse for at Træna fortsatt skal være en fantastisk plass for folk og alt annet liv – på land, samt både på og i sjøen.